EUFOR upozorio političare: Spremni smo za intervenciju ako bude sukoba u BiH

Radiosarajevo.ba
EUFOR upozorio političare: Spremni smo za intervenciju ako bude sukoba u BiH
Sve snage Mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini u stanju su pripravnosti i vrlo brzo mogu reagirati ako budu postojali i nagovještaji novih sukoba u našoj državi.

Ovako glasi upozorenje EUFOR-a za političke lidere u BiH, zbog rastuće zabrinutosti za historijski nestabilnu regiju Balkana, koja je ovih dana itekako izražena, piše USNews.

"Mnogo toga je postignuto na ovim prostorima i ne smije biti izgubljeno ponovo. Još uvijek postoje neke EUFOR-ove trupe u BiH, ali neću se dvoumiti niti jednog trenutka ako bude potrebno pozvati rezervne snage za intervenciju", kazao je generalmajor Anton Waldner, nakon preuzimanja komande nad EUFOR-ovim trupama u BiH.

Waldner je dodao i kako politički lideri u našoj državi imaju veliku moć u svojim rukama, zbog čega ih je upozorio, dok je novi šef operacija EUFOR-a general James Everard kazao kako postoje "vanjski utjecaji koji su mogući izazov na zapadnom Balkanu i u BiH".

Posebno su istakli zabrinutost sve većim ruskim utjecajem na području Balkana, kao i obnovljenim sukobima između Srbije i Kosova, te rastućim tenzijama u Makedoniji i Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije