EUFOR-u produžen mandat u BiH zbog prijetnje miru

Radiosarajevo.ba
EUFOR-u produžen mandat u BiH zbog prijetnje miru
Vojna misija EU, EUFOR Althea, ostaje u BiH s punim vojnim izvršnim mandatom jer situacija u regionu i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru, navedeno je u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a.

Mandat EUFOR-a produžen je za 12 mjeseci, a postojala je neizvjesnost da li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlaštenjima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u "trening misiju". Usvojenim tekstom odobrena je puna vojna misija EUFOR-a i NATO prisustva, prenose Nezavisne novine.

"Rezolucija ovlašćuje zemlje članice (UN) da poduzmu sve mjere na zahtjev EUFOR-a ili Glavnog štaba NATO-a i stanu u odbranu EUFOR-a i NATO prisustva, te da pomognu u ispunjavanju njihovih misija. Rezolucija priznaje pravo i EUFOR-u i NATO prisustvu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se odbranili od napada ili od prijetnji napadom", navedeno je u rezoluciji za koju je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusiju.

Ruski glas vjerovatno je pridobijen izbacivanjem termina euroatlantske integracije BiH, koji je zamijenjen terminom "europske", čime je, formalno pravno, eventualno NATO članstvo BiH odvojen proces od EU puta i mandata visokog predstavnika.

U rezoluciji se, dalje, navodi da se svim zemljama članicama UN-a daje ovlaštenje da u skladu s Aneksom I-A i II Dejtonskog sporazuma osiguraju primjenu sporazuma jednakim tretmanom svih strana, a za koju je odgovorna misija EUFOR-a i NATO prisustva.

Također, jednoglasno je potvrđeno ovlaštenje visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Domaćim političkim akterima data je primarna odgovornost za implementaciju Dejtonskog sporazuma, ali je i naglašeno da međunarodna zajednica i veliki donatori ostaju voljni pomoći domaćim vlastima u tome.

Iako je ocijenjeno da region i dalje ostaje prijetnja međunarodnom miru, konstatovano je da je u BiH bezbjednosni ambijent stabilan, kao i to da su se domaće vlasti pokazale sposobnima za savladavanje bezbjednosnih prijetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije