EU4Justice: U poboljšanje bh. pravosuđa moraju biti uključeni svi

Fena
EU4Justice: U poboljšanje bh. pravosuđa moraju biti uključeni svi
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / EU4Justice

U okviru kontinuirane podrške Europske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, danas je predstavljen novi projekt pod nazivom EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, a koji Europska unija finansira s 2,2 miliona eura.

Dvogodišnjim projektom, kako su kazali zamjenik šefa Delegacije Europske unije Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Guillame Rousson i voditeljica projekta EU4Justice – francuska tužiteljica Isabelle Arnal, želi se poboljšati učinkovitost, integritet i profesionalnost institucija u sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

EU4Justice - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: EU4Justice

Jačanje nadzora i kontrole u tužilaštvima, jačanje kapaciteta resursa i nezavisnosti ureda disciplinskog tužioca, zajedničke interdisciplinarne obuke u svrhu postizanja boljeg odgovora na organizirani kriminal, korupciju i najčešće oblike krivičnih djela protiv privrede, samo su neke od komponentni projekta.

Projekt je, kako je rečeno, izazov za sudije i tužioce, jer se želi unaprijediti sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine, kao i mehanizam praćenja koji će unaprijediti uzajamni pristup krivičnim spisima za agencije za provedbu zakona, tužilaštva i sudove.

Sinno i Rousson su kazali da je ključ ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju pravna država – vladavina prava, ali je suština projekta, također, vratiti povjerenje građana u pravosudne institucije.

"Trebaju nam građani koji će vršiti pritisak na institucije, trebaju nam neustrašivi tužioci koji će se usuditi da djeluju i budu nezavisni i da poduzmu neophodne korake. Stoga, ovo nije samo projekt Europske unije i Francuske već svih nas",  kazao je Sinno i dodao da je projekt ključan i za ekonomski razvoj, jer investitori žele da njihove investicije budu zaštićene.

Sinno Khaldoun - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Sinno Khaldoun

Naglašeno da je projekt poseban po načinu implementacije a implementira ga GIP Justice Coopération Internationale (GIP JCI), a planirano je više od 25 aktivnosti koje će obuhvatiti sve pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudove, ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Bit će upriličena savjetovanja s ekspertima iz Francuske, a tužiteljica Arnal će raditi s brojnim institucijama, posebno s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosnei Hercegovine, a sve kako bi se poboljšala učinkovitost, integritet i profesionalnost institucija u sektoru vladavine prava u Bosne i Hercegovine.

Isabelle Arnal - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Isabelle Arnal

Sinno, Rousson i Arnal su pozvali sve institucije, ali i medije na saradnju jer su uvjereni da će projektom biti poboljšana učinkovitost istraga i krivično gonjenje predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije