EU parlamentarci iz Hrvatske: Pismo zbog izbora u BiH

Fena
EU parlamentarci iz Hrvatske: Pismo zbog izbora u BiH
Foto: N1 / EU parlamentarci

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu uputili su u četvrtak zajedničko pismo predsjednicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata.

Svih 11 hrvatskih europarlamentaraca u zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Jean-Claudeu Junckeru izražava "duboku zabrinutost" ishodom izbora u BiH i uvjerenje da on ne doprinosi održivosti i funkcionalnosti BiH kao "države tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako predviđa Daytonski sporazum".

U pismu se podsjeća da se treći put dogodilo da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH većinom birali bošnjački glasači dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata. Također napominju da BiH i Hrvatska imaju najdužu granicu i dijele duboke veze, te stoga pozivaju da se pozorno prati utjecaj sadašnjeg razvoja stanja na stabilnost BiH i šire regije, bilateralne odnose s Hrvatskom, regionalnu suradnju i europske ambicije te zemlje, prenosi Hina.

Zastupnici u pismu europskim čelnicima poručuju da očekuju sveobuhvatnu raspravu o stanju u BiH nakon izbora na idućem sastanku EU-ovog Vijeća za vanjske poslove.

"Postoje vrlo dobri razlozi zašto je u Daytonskom sporazumu Bosna i Hercegovina izgrađena kao jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ta arhitektura nije savršena u svakoj pojedinosti no promjene izvorne ravnoteže koje su slijedile proizvele su nepovoljne/štetne rezultate", ocjenjuju hrvatski zastupnici i upozoravaju "da se to mora ispraviti" te da "nema isprika za daljnje odgađanje tog posla".

"Krajnje je vrijeme da institucije EU-a i države članice shvate i prihvate da je jednakost triju konstitutivnih naroda nužnost, ne samo zato što je takvom postavljena u Daytonskom sporazumu, nego zato i što je to jedini koncept koji jamči dugoročnu održivost i napredak Bosne i Hercegovine", pišu zastupnici.

"Nadamo se da će drugi dionici razmotriti ovaj poziv na razboritost, kao i ranije apele Europskog paralamneta, uključujući i onaj u posljednoj rezoluciji o Bosni Hercegiovini iz 2017. o ključnoj važnosti osiguravanja legitimnog zastupanja u funkcionalnoj demokraciji".

"Tendencije zagovaranja centralizacije ili separatizma ne vode funkcionalnoj BiH i nastavljaju polarizirati zajednice", upozoravaju europarlamentarci.

BiH trenutne teškoće može prevladati samo dogovorom triju konstitutivnih naroda kojim će se osigurati da svaki od njih ima "jednak i ujedinjujući udio u njihovoj zemlji", ističu hrvatski europarlamentarci i poručuju da će "nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u okviru vizije ocrtane u rezoluciji Europskog parlamenta".

U pismu zastupnici kažu i da podržavaju zajedničku izjavu Mogherini i Hahna o "važnosti brze uspostave Doma naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH (slučaj Ljubić)".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije