EU odobrila idejni projekat za Južnu interkonekciju za dotok plina od BiH do RH

Radiosarajevo.ba
EU odobrila idejni projekat za Južnu interkonekciju za dotok plina od BiH do RH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije je jučer, 17. jula odobrio početak izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju za dotok plina od Bosne i Hercegovine do Hrvatske preko Zagvozda, Posušja do Novog Travnika sa odvajanjem za Mostar, saopšteno je iz kompanije BH Gas.

Kako je navedeno u saopštenju, projekat će biti realizovan na osnovu grant sredstava u iznosu od blizu dva miliona maraka. Procijena je da će dokumentacija za ovaj projekt biti pribavljena u trećem kvartalu sljedeće godine nakon što se pribavi urbanistička saglasnost.

Urbanističku saglasnost je već izradila hrvatska kompanija Plinacro.

Za BH Gas je ovakva odluka Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovora o proširenju Evropske unije je pokazatelj njihove posvećenosti da diverzificiraju izvore sanbdjevanja plinom. Poručili su da će aktivno sarađivati sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kako bi gasovod bio izgrađen u periodu od 2023. do 2024. godine.

Iz BH Gasa su naglasili da se nikada neće složiti sa onima koji osporavaju potrebu da Bosna i Hercegovina ima drugi ulaz plina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije