EU: BiH dobila sredstva za dvije nove lokacije za migrante izvan USK

Radiosarajevo.ba
EU: BiH dobila sredstva za dvije nove lokacije za migrante izvan USK
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Migranti i izbjeglice u Vučjaku

Europska unija je informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

„Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima“, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Dodali su da će EU nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve.

„Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak. Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite dece, itd. Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6 posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama“, pojasnili su.

Iz EU poručili su da očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna riješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije