Esed Radeljaš i Damir Hadžić oslobođeni za zloupotrebe u Općini Novi Grad

Radiosarajevo.ba
Esed Radeljaš i Damir Hadžić oslobođeni za zloupotrebe u Općini Novi Grad
Foto: Admir Kuburović / Suđenje Radeljašu i Hadžiću

Presuda optuženim za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, bivšem načelniku Općine Novi Grad - Damiru Hadžiću i Esedu Radeljašu - bivšem zastupniku u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i općinskim službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe pri dodjeli zemljišta izrečena je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Sud je oslobodio Radeljapša i Hadžića za zloupotrebe prilikom dodjele zemljišta u Općini Novi Grad u Sarajevu, a oslobođeni su i općinski službenici.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića te općinske službenike Horo i Čauševića optužnica je teretila da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 KM, a Horo je optužena i za pranje novca.

Pored toga, optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

Ranije je Radeljaš u svom obraćanju Sudu kazao kako su mu sve “smutili” i da smatra da je sve uradio po zakonu, i po jednoj i po drugoj optužnici.

"Hvala Bogu da sam preživio. Zadnjih šest mjeseci nisam mogao ni doktoru. Pohapsili su mi čitavu familiju, jedino mi je žena ostala", rekao je Radeljaš.

Optužena Horo je naglasila kako svojim djelovanjem nije prekršila zakonsku odredbu niti da misli da je svojim radnjama učinila krivično djelo, dok su se Čaušević i Hadžić pridružili navodima svojih branilaca.

Nedžad Kapetanović, još jedan od optuženih u ovom predmetu, preminuo je tokom suđenja te je u odnosu na njega krivični postupak obustavljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije