Erdoganu dodijeljen počasni doktorat IUS-a, nakon toga napustio Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Erdoganu dodijeljen počasni doktorat IUS-a, nakon toga napustio Sarajevo
FOTO: AA / Emine i Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan definitivno će se vratiti  u Tursku ranije nego je planirano, potvrdili su to iz organizacije Kongresa Unije evropskih turskih demokrata (UETD)

Podsjetimo, prvobitno je bilo predviđeno protokolom šetnja Starim Gradom te posjeta Gazi Husrev-begove džamije, gdje su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik  Turske  trebali klanjati akšam-namaz. Također, planirani zajednički iftar neće biti održan.

Predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se nalazi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu dodijeljen je počasni doktorat, javlja Anadolu Agency (AA).

Počasni doktorat Erdoganu je uručio rektor IUS-a Ahmet Yildirim, koji je kazao kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i zbog uloge u međunarodnoj politici.

Rektor je ranije izjavio kako se već nekoliko godina razmišlja o dodjeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu. Dodjela je predložena 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo.

Yildirim je kazao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Ceremoniji na IUS-u prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u popodnevnim satima doputovao je u posjetu BiH. Tokom posjete upriličen je têtе-à-têtе sastanak Izetbegovića i Erdogana kao i delegacija dvije zemlje.

Turski predsjednik je položio i cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a nakon toga prisustvovao 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije