Ubistvo dječaka Smaje Ćesira: Vrhovni sud odlučio o žalbi majke, očuha i nane

Radiosarajevo.ba
Ubistvo dječaka Smaje Ćesira: Vrhovni sud odlučio o žalbi majke, očuha i nane
Arhiva / Prvobitni postupak
Ena Lipa, Munira Lipa i Salih Arnautović dobili su dodatne kazne zatvora zbog zlostavljanja i mučenja troipogodišnjeg Smaje Ćesira koji je od posljedica premlaćivanja preminuo u februaru 2014. godine, odlučio je Vrhovni sud Federacije BiH.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavila Ilhana Tahmaz Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH, pored prethodnih kazni, Ena Lipa (majka) i Salih Arnautović (očuh) dobili su još po pet godina zatvora, a Munira Lipa dvije dodatne godine zatvora.

Podsjetimo, Ena Lipa i Salih Arnautović su 2015. godine proglašeni krivim za monstruozno ubistvo dječaka Smaje Ćesira i tada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina. Ena Lipa i Arnautović već izdržavaju kaznu zatvora za ubistvo dječaka Smaje. Munira Lipa, nana ubijenog dječaka, osuđena je na 2,5 godine zatvora. Tada je, na istu kaznu, osuđen i djed Emir, ali on je u međuvremenu preminuo.

Potom su, 2017, u Kantonalnom sudu osuđeni zbog zlostavljanja i mučenja, za što su ukupno dobili 17,5 godina zatvora, a optuženi su se žalili na tu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu. Vrhovni sud FBiH je donio doluku tim povodom i preinačio krivična djela optuženih, pa se promijenila i odluka o (sad produženim) krivičnim sankcijama.

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.

Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest.

Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije