Laboratorijski nalazi pacijenata u KS-u bit će uskoro elektronski uvezani

S. H.
Laboratorijski nalazi pacijenata u KS-u bit će uskoro elektronski uvezani
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Realizacijom strateškog projekta informatizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo omogućeno je uvezivanje sva tri nivoa zdravstvene zaštite - primarni, sekundarni, tercijarni.

Inicijalno uvezivanje zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo urađeno je još 2013. godine, a kontinuirano se širi broj zdravstvenih ustanova i klinika koje sačinjavaju dio integralnog informacionog sistema u zdravstvu Kantona Sarajevo, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koji je i vlasnik, nosilac i finansijer ovog strateškog projekta.

Trenutno više od 3.000 zdravstvenih profesionalaca u Kantonu Sarajevo svakodnevno koristi integralni informacioni sistem i njegove module.

Jedinstveni integralni informacioni sistem u zdravstvu se trenutno koristi na pojedinim klinikama ili u kompletnim ustanovama sva tri nivoa zdravstvene zaštite (KCUS, Opća bolnica, Dom zdravlja, Hitna medicinska pomoć, ugovorne privatne zdravstvene ustanove itd), kao i u svim ugovornim apotekama (više od 160 apoteka), a podaci se unose u jedinstveni centralizirani elektronski zdravstveni karton pacijenta, čime se stvoreni mnogo bolji uvjeti za dostupnost informacija, liječenje pacijenata i olakšavanje administrativnih procedura.

Strogo kontrolirani pristup podacima je omogućen ovlaštenim zdravstvenim profesionalcima srazmjerno pravilima zdravstvene struke i ovlastima za pristup.

Dakle, elektronski nalazi, elektronske uputnice, digitalizirani radiološki snimci, elektronski recepti i ostala dokumentacija u elektronskom obliku (otpusna pisma, razne potvrde i odobrenja, izvještaji i slično) uveliko svakodnevno funkcioniraju u KS-u, te su isti u potpunosti međusobno uvezani i dostupni postojećim korisnicima sistema, rekli su iz ovog Zavoda.

Provjerili smo i da li postoji plan o uvezivanjima elektronskim putem i ostalih podataka među pacijentima. Iz Zavoda su za naš portal rekli da je narednom periodu planirano intenziviranje aktivnosti na uvezivanju i ostalih klinika KCUS-a i potpuna informatizacija ove ustanove, kao i uvezivanje Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo u jedinstveni sistem.

Također, od izuzetnog značaja će biti skoro uvođenje laboratorijskog informacionog sistema (LIS) u sve ugovorne zdravstvene ustanove koje se bave laboratorijskom dijagnostikom kao sastavnog dijela integralnog informacionog sistema, čije uvođenje se očekuje već početkom drugog polugodišta ove godine.

Osim navedenog, kao jako važan dio integralnog informacionog sistema, planiran je razvoj portala pacijenta, putem kojeg bi pacijenti (uz adekvatne kontrolne mehanizme) mogli pristupiti vlastitim podacima, te na lakši način dobivati informacije o svojim realiziranim i zakazanim pregledima, nalazima, terminima i sl, ali i o statusu osiguranja i pravima koja mogu ostvariti.

Kao važni segmenti skorog budućeg razvoja će biti i puštanje u rad modula integralnog informacionog sistema putem kojeg će se vršiti izdavanje doznaka za bolovanje elektronskim putem (eBolovanje), kao i omogućavanje propisivanja i izdavanja ortopedskih pomagala i medicinskih sredstava (na sličan način kao što se to trenutno odvija s elektronskih receptima).

Na ovaj način će kroz korištenje informacionih tehnologija u zdravstvu, osim jasnijih i jednostavnijih procedura, biti značajno unaprijeđena zdravstvena usluga koja se pruža pacijentu s jedne strane, a s druge strane stvoriti preduvjete za bolju distribuciju i korištenja resursa zbog bolje organizacije poslovanja zdravstvenih ustanova.


Provjerili smo i da li su ponovo urađene elektronske kartice s obzirom na to da je na prethodnim prijavljena greška. 

Zavod je ugovornom dobavljaču 24. maja ove godine proslijedio pojašnjenje u pogledu primjene Uputstva o sadržaju u obliku zdravstvene legitimacije objavljenim u Službenim novinama FBiH, odnosno sadržaja i oblika elektronske zdravstvene legitimacije, koje je zaprimio od nadležnog Ministarstva.

"S obzirom na to da se na pomenuto pojašnjenje čekao duži period, Zavod će nastojati da se u što kraćem periodu pristupi realizaciji Ugovora o nabavci elektronskih zdravstvenih kartica prema ugovorenoj dinamici, vodeći računa o tome da se isporuka prvo izvrši za osiguranike koji su u prethodnom periodu preuzeli elektronske zdravstvene kartice", naveli su iz ovog Zavoda za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije