Izvještaj / EK upozorava: Bh. kriminalne grupe haraju EU, odgovorne za pljačke i prevare

13. 01. 2018. u 09:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares:7

Bande i pripadnici organiziranih kriminalnih grupa iz BiH haraju Europskom unijom (EU), upozorila je Evropska komisija (EK),

"Organizirane kriminalne grupe iz BiH uključene su u pljačke stanova i privatnih kuća, nasilne provale i teške prevare, kao i trgovinu bijelim robljem. Oni se ističu i u poslovima narkošverca", navodi se u izvještaju, koji će razmatrati i Europski parlament.

U dokumentu se upozorava i da je BiH destinacija za vozila ukradena na području EU, prenosi Srna.

"Ostaci velikih količina oružja po stokovima u BiH predstavljaju rizik jer se mogu koristiti za šverc ubojitih materija", navodi se u izveštaju.

Europska komisija naglašava važnost saradnje vlasti BiH i europskih institucija, posebno Europola. Ova tematika je razmatrana u kontekstu stanja bezviznog režima koji EU ima s zemljama zapadnog Balkana i istočnog susjedstva, poput Ukrajine, ali se on u izvještaju ne dovodi u pitanje kada je riječ o BiH, ali se naglašava potreba da se proces kontrole ulazaka i izlazaka iz BiH mora poboljšavati.

U izvještaju su mnogo lošije prošle Albanija koja je problematična zbog šverca migranata i droge, Moldavija zbog pranja novca i korupcije, kao i Ukrajina.

 

NEMA KOMENTARA