Detalji sa izricanja presude Ejuboviću: Šta su rekli tužitelji, odbrana i sudija

N. K.
Detalji sa izricanja presude Ejuboviću: Šta su rekli tužitelji, odbrana i sudija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa suđenja Almiru Ejuboviću

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić, danas je Almira Ejubovića osudilo na 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke, a jedna zadobila teške povrede opasne po život. Saobraćajna nesreća se desila 29. juna 2018. godine.

Također, Almiru Ejuboviću je produžen i pritvor koji može trajati do devet mjeseci, te mu je izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od pet godina od završetka izdržavanja zatvorske kazne, te plaćanje odštete Autocestama FBiH.

Almir Ejubović osuđen na 15 godina i 10 mjeseci zatvora!

Sa suđenja Almiru Ejuboviću - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Almir Ejubović

Prije izricanja presude, na današnjem glavnom pretresu, završne riječi u ovom slučaju su iznijeli tužiteljica Tužilaštva KS-a Šejla Herceglija, kao i branitelj Senad Dupovac koji je zastupao Almira Ejubovića.

Ejubović se nije držao pravila

"Tokom samog procesa suđenja, kroz izlaganje sudskog vještaka saobraćajne struke, ustvrđeno je kako se Almir Ejubović nije držao pravila i propisa, te da je suviše kasno i pod opasnim uglom pokušao skrenuti na izlaz za Sarajevo na autoputu A1, što je dovelo do gubitka kontrole nad vozilom, a time i same nesreće. Također, mjerenjima smo ustvrdili da je brzina kretanja vozila, prije tragične nesreće iznosila oko 160 km/h", kazala je tužiteljica Šejla Herceglija.

"Također, tim stručnjaka psihologije i psihijatrije, nakon višesatnog razgovora, ispitivanja i analize Ejubovića, su ustvrdili da je Ejubović psihički zdrav čovjek u periodu adolescencije, te kako nije ovisnik o psihoaktivnim supstancama i kako nije mogao imati amneziju, kao što je tvrdio nakon nesreće", dodala je u svom izlaganju Herceglija.

Tužiteljica Herceglija je u završnim riječima naglasila, kako je Ejubović prije ove tragične nesreće novčano kažnjen tri puta za saobraćajne prekršaje, i to dva puta u iznosu po 130 KM i jednom 30 KM, kao i da je Tužilaštvo KS-a ispitalo i porijeklo tablica koje su bila na vozilu, a za koje se ustvrdilo ne pripadaju ovom automobilu i da su istekle.

"Jedna je izdata u PS Hadžići (istekla 2007. godine) a druga u PS Sokolac (istekla 2002. godine). Također, u trenutku saobraćajne nesreće BMW kojim je upravljao nije bio osiguran", kazala je Herceglija i zatražila da se Ejuboviću izrekne najstrožija krivična kazna.

Ejubovićev advokat Senad Dupovac, tokom iznošenja završnih riječi je naveo da Sudsko vijeće nije omogućilo optuženom pravo na odbranu jer nije dopustilo da se sasluša vještak saobraćajne srtruke Mirsada Kulovića kako bi se provjerio nalaz Ševala Kovačevića vještaka kojeg je angažovalo Tužilaštvo.

"Također, predsjedavajući sudija u ovom slučaju Husein Delalić odbrani nije dozvolio i saslušanje dva svjedoka na okolnosti ranijeg poznanstva Ejubovića i oštećenih djevojaka", kazao je Dupovac.

"Odbrana je kroz svjedočenje psihijatrice Ruže Milićević istakla da je Almir Ejubović, imao blagu akutnu reakciju na stres koja je sanirana nakon dva mjeseca uz lijekove, te da i dalje uzima terapiju u kojoj su mu propisane blaže doze antidepresiva, što ilustruje koliko žaljenje i kajanje osjeća zbog ove nesreće", dodao je branitelj Dupovac u svom izlaganju.

Bez kajanja

Sa suđenja Almiru Ejuboviću - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / sudija Husein Delalić

Nakon završnih riječi Tužilaštva KS-a i odbrane Ejubovića, predsjednik Sudskog vijeća sudija Husein Delalić, odlučio je napraviti pauzu kako bi se sa svojim kolegama konsultovao u vezi sa izricanjem presude, te je u nastavku današnjeg pretresa izrekao presudu.

Sudija je u obrazloženju presude rekao kako je Ejubović vozio bez važeće vozačke dozvole neregistrovani BMW X5, sa nepripadajućim tablicama, brzinom od oko 160 km/h i tako grubo prekršio saobraćajne propise.

"Upravljajući vozilom u mjestu Butile Ejubović je iz krajnje lijeve trake srenuo u desno, na put za izdvajanje sa autoputa ka Sarajevu, te tom prilikom izgubio kontrolu naletjevši na ogradu, te se bočno zabio u stub. Od siline udara na mjestu su poginule Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok je Lejla Oruč preminula sat kasnije u KCUS-u. Njena sestra Ajla Oruč zadobila je teške tjelesne povrede", obrazložio je predsjednik Sudskog vijeća.

Sudija Delalić je u svom obrazloženju presude istakao da se Ejubović ponašao krajnje neodgovorno i nepromišljeno, te da prema njegovom subjektivnom mišljenju tokom cijelog procesa nije ni na koji način pokazao da se kaje za ovo krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije