Egrlić: Ugrožen je međudržavni sporazum o zapošljavanju u Njemačkoj

E. H.
Egrlić: Ugrožen je međudržavni sporazum o zapošljavanju u Njemačkoj
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vanjskotrgovinska komora BiH organizirala sastanak

Ugrožen je ugovor o angažiranju radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj koji je naša država naslijedila iz doba Jugoslavije, kazao je danas novinarima u Sarajevu potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Egrlić.

Obajsnio je da se radi o sporazumu prema kojem njemačke kompanije angažiraju bh. radnike u građevisnkom sektoru.

„Osnovni problem je sporost Ambasade Njemačke u BiH prilikom izdavanja radnih viza, danas smo organizirali sastanak kako bi pokušali prevazići ovaj problem. BiH ima 2.000 detašmana, a prošle godine je ostalo nerealizirano oko 20 posto, dakle oko 350 radnika. Dakle jedna fabrika ljudi nije zaposlena, a sve zbog sporosti u izdavanju viza“, pojasnio je Egrlić.

Dodao je da je već održano niz aktivnosti i sastanaka, ali da oni nisu urodili plodom.

„Na današnji sastanak poziv je upućen i predstavnicima Ambasade, ali su nas obavijestili da ne mogu prisustvovati. Kandidirali smo ovo pitanje i na zajedničku komisiju BiH – Njemačka, ali već godinama čekamo rješenje“, naglasio je Egrlić.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić ovom prilikom istakao je da je problem počeo još 2017. godine.

„Komplikovane procedure izdavanja viza za Njemačku dovele su do toga da se trenutno za termin intervjua čeka oko tri mjeseca. Potreban je dodatni angažman institucija BiH kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Ne postoji institucija kojoj se komorski sistem u BiH nije obratio, ali u ovom slučaju mora se angažirati vrh države“, poručio je Jašarspahić.

Sabina Jakupović iz kompanije Čenko kazala je da su ugroženi poslovi koje njihova kompanija obavlja u Njemačkoj.

„Ne radi se samo o našoj kompaniji, već o svim bh. kompanijama koje šalju radnike u Njemačku. Ponašanje Ambasade je vrlo neprofesionalno i ugrožava naše poslovanje. Imamo posla, dobro radimo u Njemačkoj, ali ovo se što prije mora riješiti. Moramo istaći i da sama Ambasada nam pokušava često izaći u susret, ali ni oni ne odlučuju 100 posto u ovom slučaju“, smatra Jakupović.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić istakao je da je Ministarstvo odavno upoznato s ovim problemom, te da su se u više navrata obraćali nadležnim u Ambasadi Njemačke u BiH.

„Naše Ministarstvo je nadležno za provedbu ovog međudržavnog sporazuma. Ukazivali smo na ovoj problem, organizirali sastanke, dobijali obećanja. Od novembra prošle godine čekamo stav Ministarstva vanjskih poslova iz Njemačke. Obećali su nam da će se riješiti ovaj problem“, kazao je Mekić.

Dodao je da bi se problem mogao riješiti po uzoru na Ambasadu Njemačke u Srbiji, gdje su kancelarije za izdavanje viza građanima i preduzećima odvojene.

„Kako još nismo dobili nikakvu informaciju ponovo smo pisali Ambasadi Njemačke u BiH i namjeravamo ponovo tražiti sastanak kako bi provjerili u čemu je problem“, naglasio je Mekić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije