Efendić o zabrani gradnje: Kako vjetar ne puše pored Avaza i Tibre?

Radiosarajevo.ba
Efendić o zabrani gradnje: Kako vjetar ne puše pored Avaza i Tibre?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Semir Efendić

Semir Efendić (SDA), načelnik sarajevske općine Novi Grad održao je konferenciju za novinare o, kako je rečeno pokušaju Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS da, suprotno Zakonu o prostornom uređenju KS, prekraja važeće regulacione planove u koje se ucrtavaju zamišljeni "ventilacioni koridori" i preporuke iz neutemeljene Studije.

To bi, kako smatra, vodilo potpunoj pravnoj anarhiji i nesigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je poručio općinama da će morati izmijeniti 14 urbanističkih planova, tj. uskladiti ih sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo, donijela je Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u "Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada".

Ovu Studiju Vlada usvojila u februaru ove godine.Kako je navedeno u Vladinoj odluci, u obuhvatu ventilacionih koridora u KS, privremeno se zabranjuje donošenje upravnih akata o odobravanju građenja bilo kakvih građevina ili izvođenje zahvata u prostoru.

Zabrana traje šest mjeseci i već je stupila na snagu. Kako je dalje navedno u odluci, svaki upravni akt, kojim se rješava po zahtjevu stranke za građenjem u obuhvatu detaljnih planskih dokumenata, čiji obuhvat ulazi u obuhvat ventilacionih koridora utvrđenih Studijom, donesen u ovom, bit će poništen ili ukinut po pravu nadzora od strane drugostepenog organa.

Efendić je rekao da je Vlada KS u prehodnom mandatu naručila Studiju pod velom tajne.

On je rekao da se na osnovu novih 240 hektara prostora u Novom Gradu blokira, za gradnju na malom prostoru niko nije zaintersiran. Kazao je da smatra da zabrana gradnje neće riješiti problem zagađenja.

Da se više ništa ne izgradi u Sarajevu, zrak ne bi bio čistiji. Sarajevo je imalo velike probleme sa zagađenjem sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada nije postojalo Alipašino polje, nije postojalo većina zgrada u Novom Gradu....“, rekao je Efendić.

Smatra da zabrana gradnje ima druge, skrivene namjere, a ne čistiji zrak.

Indikativno je, kako kaže Efendić, da ventilacionog koridora nema uz Prvu transferzalu i Avazov toranj, kojeg je upravo projektovao Faruk Kapidžić, sadašnji ministar prostornog uređenja KS. Podsjetio je da da Avaz planira na tom mjestu graditi još jedan toranj. Naveo je da je od zabrane izuzet i Stup, odnosno naselje Tibra.

„Nekim slučajem vjetar ne ide dalje od Stupske petlje, tu se ventilacioni koridori završavaju“, kazao je Efendić.

Rekao je da se iza svega kriju skrivene namjere, odnosno „o sofisticiranoj vrsti reketa za one koji že graditi“.

Efendić je naveo je da bi se u Novom Gradu trebala gradirti bolnica, a investicija iznosi oko 60 miliona KM. Bolnicu bi trebala graditi kompanija ASA sa partnerima.

„Sada bi mi, postupajući po instrukciji Ministarstva, trebali odbiti njihov zahtjev za urbanističku dozvolu“, kazao je Efendić, kazavši da neće postupiti po instrukciji.

Kapidžić bez komentara, izjave daje samo za televizije

Portal Radiosarajevo.ba pozvao je ministra Kapidžića i zamolio ga da odgovori na Efendićeve prozivke, između ostalih i onu da je od ventilacionih koridora izuzeta Prva transferzala, odnosno Avazov toranj, kojeg je on projektirao.  

Međutim, Kapidžić nam je kazao da nije vidio šta je izjavio Efendić. Uostalom,  rekao je da ne daje izjave za internetske portale. Kako nam je objasnio, gostuje samo uživo na TV stanicama, pa ako želimo, njegovu izjavu "možemo prenijeti sa TV-a". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije