Sarajevski načelnici u Srebrenici s aktivistima Pokreta "Odgovor"

Fena
Sarajevski načelnici u Srebrenici s aktivistima Pokreta "Odgovor"
Fena / Načelnici KS-a
Načelnici sarajevskih općina Novi Grad, Stari Grad i Centar, te predstavnici Općine Kalesija danas su posjetili Srebrenicu, gdje su se sastali s aktivistima Pokreta "Odgovor" predvođenog Ćamilom Durakovićem.

Lider Odgovora Ćamil Duraković kazao je da su načelnici Semir Efendić, Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić još jednom potvrdili istinsku požrtvovanost i spremnost da podrže povratničke zajednice na Drini, posebno u Srebrenici.

"Razgovarali smo o aktuelnim problemima Bošnjaka-povratnika, izazovima pred nama u narednim godinama, kao i modalitetima saradnje povratničkih zajednica sa tim sarajevskim općinama. Zahvaljujem i predstavnicima Općine Kalesija, koji su također prisustvovali sastanku. Ja ovo vidim kao početak izgradnje jedne mreže odgovornih načelnika i gradonačelnika, koji će se okupljati na inicijativi podrške povratku", kazao je Ćamil Duraković.

Dodaje da je važno da se povezuju na ekonomskim pitanjima, na ulaganju, na iskorištavanju potencijala bh. dijaspore, da razgovaraju o konkretnoj "mapi puta" da  bi povratnicima bilo bolje.

"Mislim da je današnje okupljanje važno na tom putu, gdje ostavljamo po strani nesuglasice, nejedinstvo i lične interese, te zajedno radimo na onome što je strateški i državotvorni interes svih patriota - opstanak Bošnjaka-povratnika na Drini", zaključio je Duraković, saopćio je Pokret Odgovor.

Načelnici Hadžibajrić, Efendić i Ajnadžić predstavili su dosadašnje rezultate podrške tih sarajevskih općina projektima povratka, borbe protiv negiranja genocida, potpore udruženjima žrtava i drugim organizacijama, kao i projektima zapošljavanja, jačanja uloge mladih i žena, te aktivnom djelovanju na zaštiti građanskih sloboda i ljudskih prava povratnika u RS-u.

Načelnici su izrazili podršku inicijativi za zajednički nastup probosanskog bloka na izborima 2018. na području RS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije