Šarović pred početak EBRD konferencije: Sve je u najboljem redu, osim vremena

E. H.
Šarović pred početak EBRD konferencije: Sve je u najboljem redu, osim vremena
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šarović u obilasku

 "Obišao sam sva mjesta na kojima će se dešavati ovaj veliki skup. Ovo je uobičajan scenarij svih samita. Posljednje pripreme su prošle u najboljem redu, jedino nam vrijeme smeta. Ali, nadamo se da će biti bolje, većina guvernera je tu i oni su smješteni u zgradi Parlamenta BiH", kazao je pred početak samita EBRD-a u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Dodao je da je do sad prijavljeno više od 3.000 učesnika.

"Zadovoljni smo odazivom. Očekujemo da privučemo značajne investicije i da BiH predstavimo u drugom, boljem svjetlu. Da pošaljemo poruku da je BiH poželjna za biznis i to je ta šansa da imamo veći priliv stranih investicija. Investicije više od milijardu KM nam bi omogućile rast ekonomije od pet posto. Uvjeren sam da će ovi svi događaji tome doprinijeti", pojasnio je Šarović. 

Prema njegovim riječima bit će riječi i o Koridoru Vc, što je vrlo važno za BiH.

"Ovdje će biti praktično svi gradonačelnici iz BiH koji će predstavljati svoje gradove i projekte. A EBRD ima sredstva predviđena za ove svrhe", kazao je Šarović.

Program Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) počinje danas i u naredna tri dana održavat će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom BiH će posjetiti predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki vladini zvaničnici (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnici organizacija civilnog društva.

Njih 2.886 se već registrovalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije