EBRD najavio investiranje u obnovljive izvore energije

Radiosarajevo.ba
EBRD najavio investiranje u obnovljive izvore energije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti danas je tokom sastanka s predstavnicima Vijeća ministara BiH pohvalio rad na realiziranju pripreme godišnjeg sastanka odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu

Dodao je da će EBRD u narednom periodu, pored ulaganja u infrastrukturne projekte, svoja ulaganja proširiti i na održivu energiju, jačanje malih i srednjih preduzeća i unapređenja procesa privatnog i javnog partnerstva kao jednog uspješnog modela razvoja određenih sektora, što će doprinijeti unapređenju investicione klime u BiH i regionu.

Delegaciju Vijeća ministara BiH predvodio je Denis Zvizdić, a sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Sastanak s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sastanak s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj

Predsjedavajući Zvizdić je iskazao zahvalnost predsjedniku Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a na činjenici da je EBRD do sada u BiH investirao preko dvije milijarde eura, te iskazao posebno zadovoljstvo da će Bosna i Hercegovina biti domaćin naredne Godišnje skupštine EBRD-a za 2019. godinu, a koja će okupiti veliki broj potencijalnih investitora.

On je upoznao prisutne i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i rekao da je u proteklom periodu, sprovođenjem niza reformi u ključnim oblastima, ostvaren vidljiv napredak u ekonomskom razvoju i putu ka euroatlantskim integracijama.

Zvizdić se zahvalio na dugogodišnjoj posvećenosti i angažmanu EBRD-a u Bosni i Hercegovini i rekao da je rezultat te saradnje veliki broj implementiranih, izuzetno važnih, infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BIH.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu se smatra jednim od važnijih događaja u BiH, jer je planiran dolazak oko tri hiljade osoba, od čega 67 EBRD-ovih guvernera, veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije