Džindić: Radovi na Bloku 7 kreću za sedam ili deset dana

Fena
Džindić: Radovi na Bloku 7 kreću za sedam ili deset dana
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas usvojilo pismo podrške za gradnju kapitalnog projekta Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, a federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izrazio je zadovoljstvo zbog takve odluke.

Pojasnio je da se radi o dokumentu, kojim će se obavijestiti kineski partner, na osnovu kojeg će biti moguće aktivirati kreditna sredstva za taj značajni projekta.

Posljednji korak: Vijeće ministara usvojilo pismo podrške za Blok 7

Napomenuo je da je Elektroprivreda BiH prije tri dana potpisala ugovor za pripremne radove koji će biti i pokrenuti u narednih sedam do deset dana.

Najavio je da će pripremni radovi biti završeni za godinu dana, a ovim pismom podrške realizacija projekta je počela i više nema nazad.

„Ovaj projekat ima izuzetnu važnost za Federaciju BiH jer se radi o pokretaču razvoja privrede posebno Tuzlansko kantona, koji je i najmnogoljudniji u Federaciji“, dodao je.

Kada su u pitanu rudnici, ministar Džindić, podvlači da će ovaj projekt također biti značajan i za tu granu privrede posebno imajući u vidu probleme u tom sektoru u posljednjih nekoliko dana.

„Morat će se raditi reorganizacija jer će rudnici morati biti spremni, naročito u Tuzlanskom kantonu, da proizvedu potrebnu količinu uglja u određenom vremenskom periodu“, zaključio je Džindić.

Vijeće ministara BiH postiglo je danas konsenzus i jednoglasno usvojilo tekst Pisma podrške u vezi s termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli, a to pismo bit će upućeno na odgovarajuće adrese.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije