Džaferović za Radiosarajevo.ba: Čović mora djelovati u skladu s odlukama BiH

Amil Dučić
Džaferović za Radiosarajevo.ba: Čović mora djelovati u skladu s odlukama BiH
0 / Džaferović: Kandidat SDA za člana Predsjedištva Bosne i Hercegovine
Prijedlog Izbornog zakona koji potiče od HNS-a, kojeg je nažalost usvojio Dom naroda, uvjeren sam neće biti podržan u Predstavničkom domu i on će kao takav okončati svoju proceduru.

Rekao je to za Radiosarajevo.ba Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcija (SDA).

"On prema mom mišljenju ne može biti prihvaćen iz više razloga. Tu imamo uklanjanje diskrimacije, koju je naložio Ustavni sud. Međutim, sa ovim prijedlogom ne samo da se ne uklanja diskriminacija, nego se ona i proširuje i potvrđuje. Ovaj prijedlog je protivan Ustavu FBiH i produbljuje dodatne etničke podjele u BIH. Kada je riječ o rješenju za Mostar, navedeni prijedlog uspostavlja trajnu dominaciju u tom gradu, ne samo hrvatskog naroda, već jedne stranke, a to je HDZ. Vidjeli smo u proteklom periodu mnoge prijetnje i ucjene. Prijetnje i ucjene sigurno neće promijeniti stanje", istaknuo je Džaferović.

Govoreći o pitanju izgradnje Pelješkog mosta, Džaferović je rekao da je BiH jasno, 2007. godine odlukom Predsjedništva BiH upoznala Hrvatsku o tome da nije saglasna da se gradi taj most.

"To je jedini službeni stav, koji do danas nije promijenjen. Tako da nije tačna izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojij je na HRT-u da izjavu o tome da nije službeni stav BiH spriječavanje Hrvatske da gradi taj most. On je kao predsedavajući dužan da iznosi službene stavove BiH inače ulazi u sferu zloupotrebe položaja“, kazao je Džaferović.

Napomenuo je da BiH i Hrvatska treba graditi dobre međusobne odnose, a najbolji test je rješavanje otvorenih pitanja poput pitanja granice.

"To pitanje treba riješitii na tragu sporazuma Izetbegović-Tuđman, a on mora biti ratificiran u Saboru Hrvatske. Također, ta zemlja mora mijenjati svoj pomorski kojim je zatvorila pristup BiH otvorenom moru, a BIH je pomorska zemlja", rekao je Džaferović.

Na pitanje da li može doći do izglasavanja nepovjerenja Vijeću ministara BiH na sjednici Predstavničkog doma 6. septembra, Džaferović je rekao da u skladu s poslovnikom ta tačka dnevnog reda ne može biti na toj sjednici.

"Ovo Vijeće ministara radi dobro svoj posao, učinilo je znakovite pomake otakoko je preuzelo mandat. Napravljeni su značajni iskoraci koji se zbog politikanskih razloga sada stavljaju u drugi plan. Poduzete su brojne reforme i ekonomski parametri po svim elementima su poboljšani. Ovo VM je zaslužilo da mu bude usvojen izvještaj o radu. Ne postoje suštinski i stvarni razlozi za izglasavanje nepoverenja, ali ukoliko do toga dođe, ne znamo kako će se partneri odnositi“, rekao je naš sagovornik.

 On je dodao da imamo, blago kazano, dvostruko ponašanje SBB-a, stranke koja je potpisala sporazum o uspotavu većine, a koja zagovara u javnosti izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH.

"To je najtipičnije politikanskog ponašanje. Ova inicijativa, uvjeren sam, ne može dobiti podršku“, zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije