Džaferović: Uvjeren sam da će ovo vijeće ministara BiH ostati do izbora 2018.

Fena
Džaferović: Uvjeren sam da će ovo vijeće ministara BiH ostati do izbora 2018.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je danas izjavio novinarima da je, prema stanju stvari kakve su sada kada je u pitanju parlamentarna većina koja se tiče Vijeća ministara BiH, uvjeren da će ovo vijeće ministara BiH ostati u funkciji sve do izbora 2018. godine.

Kaže da su toga svjesni predlagači ove inicijative i svi oni koji su je podržali.

"Jednostavno nema te nove parlamentarne većine i onda se poseže za najprizemnijom politizacijom. Traži se nešto što nije utemeljeno ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH, a niti u poslovnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, da predsjedavajući Vijeća ministara sam skuplja potpise vlastite podrške", kazao je Džaferović.

Ističe da su poslovnici, a prije toga zakon, potpuno jasno kazali da, ukoliko određena grupa zastupnika u Predstavničkom domu, a to je najmanje osam zastupnika, želi da propituje podršku Vijeću ministara u Predstavničkom domu, to pokreću u skladu s odgovarajućim procedurama.

"Propisano je kome se to sve skupa dostavlja, dakle da je to Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara. Te stvari su uređene u BiH i nisu slučajno postavljene ovako kako su postavljene", pojasnio je.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH ozbiljna institucija i „njemu treba pomoći da što bolje radi svoj posao, a ne politizirati oko Vijeća ministara“.

"Mislim da usljed postojeće konstalacije odnosa nije moguće uspostaviti novu parlamentarnu većinu u BiH i da će ovo vijeće ministara BiH funkcionirati sve do izbora 2018. godine. Toga su svjesni i oni koji podnose ovakve inicijative i zbog toga se, po mom mišljenju, ne upuštaju u zakonite poslovničke inicijative nego posežu za inicijativama koje nisu u skladu s Poslovnikom i zakonom - kazao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije