! / Džaferović: Sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava

19. 07. 2019. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares:30

Presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, navodi se u saopćenju za javnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića.

Džaferović navodi da su holandski vojnici bili odgovorni ali i dužni da štite sve stanovnike "Zaštićene zone UN Srebrenica" i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija.

"Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima. Odajem priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom. S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu", navodi Šefik Džaferović.

NEMA KOMENTARA