Džaferović: SNSD snosi najveću krivicu za neformiranje vlasti u BiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović: SNSD snosi najveću krivicu za neformiranje vlasti u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, zajedno sa premijerima Denisom Zvidzićem i Fadilom Novalićem, održao je danas u prostorijama SDA press konferenciju na kojoj je bilo riječi o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH. 

Kako je istakao Džaferović, glavni krivac za neformiranje vlasti na državnom nivou je SNSD. 

"Kao stranka moramo reagirati na tezu da je sda blokirala uspostavu vlasti. Ovu tezu forsiraju iz SNSD-a, koji odbijanjem da poštuje Ustav, najodgovorniji za to što Vijeće ministara nije formirano, što se nas tiče, ono treba krenuti odmah. Ne mogu se određeni zakoni provoditi, a neki ne provoditi. SNSD je blokirao i naš put i saradnju sa NATO savezom, a sada blokira put BiH ka EU", kazao je Džaferović.

Dodao je i šta njegova stranka traži od kandidata za mandatara Vijeća ministara, kazavši da oni nemaju problem sa sadašnjim kandidatom SNSD-a, Zoranom Tegeltijom. 

"Ono što mi tražimo jeste da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ko god on bio, neka taj kandidat onda obrazloži svoj plan, uz poštivanje zakona Bosne i Hercegovine. Taj kandidat treba da predstavi plan dinamike razgovora sa EU i NATO savezom", kazao je Džaferović.

Za neformiranje vlasti na nivou Federacije BiH, kako je istakao, kriv je HDZ, zbog opstrukcija u okviru Izbornog zakona.

"To nije problem koji se može riješiti za sedam dana, iza njega stoje brojne presude u raznim slučajevima. Pozivam HDZ da odmah pristupimo formiranju vlasti na nivou FBiH, i da nam oni dostave plan rješenja problema izbornog zakona", kazao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije