Džaferović: Prihvatljivi prijedlozi SDP-a i DF-a o izmjenama Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Prihvatljivi prijedlozi SDP-a i DF-a o izmjenama Izbornog zakona
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je da su prihvatljiva predložena rješenja SDP-a i DF-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, u izmjenama Izbornog zakona treba uzeti u obzir izbor imenovanih predstavnika po popisu iz 1991. godine.

“Svakom kantonu, kada je u pitanju raspodjela mjesta u Domu naroda, treba ponuditi po jednog člana iz svih naroda, ako postoji takva mogućnost u kantonima”, dodaje Džaferović.

Dodaje da su rješenja prihvatljiva i da će se SDA prema njima odnositi ozbiljno.

“Da li ćemo prihvatiti ove prijedloge odlučit će Klub poslanika SDA u Parlamentu FBiH”, poručio je Džaferović.

Predstavnici HNS-a su rekli da je dio tog prijedloga, vezanog za izbor delegata u Dom naroda, ne može biti obuhvaćen ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona.

Zoran Mikulić (SDP) je kazao da očekuju da će se na državnom nivou usvojiti izmjene Izbornog zakona, gdje piše kako će se imenovati delegati u domovima naroda na svim nivoima.

"Moramo riješiti to pitanje, kako bi mogli implementirati izbore naredne godine'', poručio je Mikulić sa današnje konferencije.

Dodaje je da se veliki broj sagovornika složio sa inicijativom da u parlamentarnoj diskusiji dođe do konkretnih rješenja.

"Uvažavajući stav Vencijanske komisije, koji kaže da se zakoni ne mogu usvajati u izbornoj godini, nas je opredijelio da ovaj zakon uputimo ranije u parlamentarnu proceduru", kazao je Milkulić.

Prema njegovim riječima, nijedan prijedlog nije odbačen, ali da je većina stranaka izjavila da taj zakon nije prihvatljiv i da odstupa od Ustava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije