Džaferović: Oni koji osporavaju genocid moraju se konačno suočiti sa istinom

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Oni koji osporavaju genocid moraju se konačno suočiti sa istinom
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida predstavlja vrlo važnu i vrlo značajnu instituciju, čija postavka na najzorniji način govori o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon obilaska postavke ove ustanove u Sarajevu.

“Ova postavka svjedoči o istini o onome što se dešavalo, a mi na istini i pravdi, sjećajući se svega onoga što se dešavalo u našoj zemlji, treba da gradimo budućnost. Svi oni koji minimiziraju genocid, koji osporavaju genocid, trebaju doći ovdje i još jedanputa pogledati ono što oni sigurno znaju, a znaju dobro šta se dešavalo u BiH u najtežem periodu njene historije. Moraju se oni koji osporavaju genocid, koji veličaju ratne zločince, konačno suočiti sa istinom”, poručio je Džaferović.

Dodao je da sa zalošću mora konstatirati da ova institucija funkcionira na osnovu dobre volje i napora dobrih ljudi.

“Ona nije pomognuta iz budžeta, nije sistemski postavljena onako kako treba, kada je njeno finansiranje u pitanju, i treba uraditi sve da se ova stvar sistemski uredi. Ovo je potrebno BiH. Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je do sada u okviru raspoloživih mogućnosti iz budžetske rezerve pomagao rad ove vrlo važne i vrlo značajne institucije. Ja ću to, naravno, nastaviti, ali to nije dovoljno. Ovo se mora sistemski urediti”, zaključio je Džaferović.

Jedan od osnivača Muzeja Jasmin Mešković je izrazio zadovoljstvo zbog Džaferovićeve posjete.

“Ono što smo mogli vidjeti je da ni on nije očekivao ovakvu ozbiljnost i ovakvu poruku Muzeja. Ni njemu nije jasno da to može da funkcionira na sistemu dobre volje vrijednih ljudi, da ova institucija niti na jednom nivou u BiH nije podržana niti jednom markom iz budžeta. Sve što uradimo, sve što napravimo, to uradimo svojim sredstvima i svojim kapacitetima”, kazao je Mešković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije