Džaferović o povećanju akciza na gorivo: Neće doći do drugih poskupljenja

Fena
Džaferović o povećanju akciza na gorivo: Neće doći do drugih poskupljenja
/ Foto: Fena
Poslanici Parlamentarne skupštine BiH danas raspravljaju o povećanju akciza od 0,15 KM po litru goriva.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić je mišljenja da je potrebno usvojiti povećanje akciza jer je to važno za intenziviranje izgradnje Koridora Vc, dodajući da je to važan preduvjet da bi se dobila sredstva od međunarodnih institucija za izgradnju tog koridora.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) podvlači da je ove zakone Vijeće ministara donijelo jednoglasno zbog čega će ih i u parlamentu podržati poslanici SDA, a i za njega je šteta što nije usvojena hitna procedura i što se danas neće biti u poziciji da se usvoje ovi zakoni.

Ipak izrazio je uvjerenje da će zakoni dobiti podršku u skraćenoj proceduri jer su oni u interesu ekonomskog razvoja države prije svega izgradnje infrastrukture, a upravo to je razlog da se ovi zakoni politiziraju.

Pojasnio je da će ovim sredstvima biti finansirana izgradnja dionica autoputa za koje ne postoji interes stranih ulagača i konfesionara te država tu treba reagirati.

"Pokazalo se da dosadašnja smanjenja cijena goriva nisu doprinijela pojeftinjenju artikala opće upotrebe te ni ovo povećanje neće utjecati na cijene, ali će omogućiti BiH da aplicira kod međunarodnih finansijskih institucija za kredite za izgradnju ovih dionica autoputa", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije