Džaferović o NATO-u, Dodiku i zastavi, generalu Drekoviću...

N. Ka.
Džaferović o NATO-u, Dodiku i zastavi, generalu Drekoviću...
Foto: Dženan Kriještorac / Šefik Džaferović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Šefik Džaferović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o NATO putu, sastanku s američkom delegacijom, ali i hapšenju generala Drekovića.

"Danas je odblokiran NATO put. Sljedeća stanica je članstvo u NATO savezu. Sve zavisi od reformi koje će provesti BiH. Pozivam sve nivoe vlasti u BiH da poduzmu sve aktivnosti kako bi BiH uspješno realizrala prvi godišnji plan, a potom i sve ostale planove. Danas je Bosna i Hercegovine ohrabrena da snažno napravi iskorake na putu ekonomskih i društvenih reformi", rekao je Džaderović i nastavio:

"Očekujem da će se to desiti. BiH ima snažnu podšku Upravnog odbora za implemnetaciju mira. Vjerujem da neće biti problema da se provedu reforme, posebno kad je u pitanju europski put, ali i ekonomske reforme", istaknuo je Džaferović.

Govorio je i o sastanku s američkom delegacijom.

"Sada smo imali i satanak s američkom delgacijom. Napravili smo značajne reforme u svim sekotrima i ohrabren sam da se podrška od SAD-a nastavlja. SAD su opredjeljenje za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Za ovu zemlju je jako važno djelovanje na relaciji Washington - Brisel. Danas smo dobili potvrdu da se ova saradnja nastavlja i bit će još i poboljšana", rekao je Džaferović.

Dotakao se i hapšenja generala Ramiza Drekovića.

"Danas je uhapšen i general Ramiz Dreković i misli da se ne treba isto ponašati prema onima koji bježe od zakona i onih koji se dobrovoljno predaju. Danas je to poistovjećeno. Gospodin Dreković je uvijek spreman da se odazove. Mislim da nije uredu da se isto privode oni koji se odazovu i oni koji bježe od zakona. Etničkih balansa u procesuiranju zločina neće biti. Nemoguće je izjednačiti one koji su napadali BiH s onima koji su je napadali. Etničkog balansa nije bilo ni u izvršenju i neće biti ni u proceruiranju. Trebaju svi da odgovaraju za ratne zločine, ali svi dobro znamo da su brojni gradovi u BiH bombardovani, sela popaljena", rekao je Džaferović.

O provedbi reformi.

"Danas je NATO usvojio prvi godišnji plan, a on je sadržan od mase reformi koje treba napraviti. Brojne su to reforme i šarolike reforme. U nadležnosti su raznih institucija i raznih nivoa vlasti. Pozvao sam sve koji su odgovorni da se reforme provedu da se to i uradi. Ne treba nikakva formalna odluka Predsjedništva da se krene u realizaciju", istaknuo je Džaferović.

O Dodiku. 

"Volio bih kada bi pitanje o ponašanju Dodika postavili njemu. Mislim da bi bilo bolje da je ostao na sastanku. Tamo je bio ambijent u skladu sa zakonom, a ovakva njegova odluka predstavlja i povredu ugleda BIH", rekao je Džaferović i dodao:

"Mi smo danas imali sastanak sa Palmerom i sve je bilo po zakonu. Odnosno bila je državna zastava. Zastava RS-a treba da bude na institucijama tog entiteta. Po Zakonu o zastavama,  jedino može da bude zastava BiH na ovakvim sastancima. Zastava BIH simbolizira sve nas i predstavlja cijelu BiH", rekao je Džaferović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije