Džaferović: Nadam se da ćemo vlast formirati do izbora 2022. godine

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Nadam se da ćemo vlast formirati do izbora 2022. godine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas nakon otkazivanja sjednica Predsjedništva BiH na poštovanje odluka i zakona usvojenih od institucija države, te naglasio da ukoliko postoji opredjeljenje da se poštuje principi vladavine prava sve su stvari rješive.

Ocijenio je da je suština problema sadržana u unilateralnom nastojanje političkih predstavnika iz RS na čelu s članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom da se obustavi NATO put BiH.

Niko nema pravo samostalnom akcijom obustavljati ove procese, to je moguće uraditi samo usvajanjem novih zakonskih rješenja. Svi smo dužni poštovati zakone ove zemlje i ona rješenja koja nam se sviđaju, ali i ona koja nam se ne sviđaju“, poručio je Džaferović.

Najavio je da će borba za potpunu i beskompromisnu vladavinu prava biti nastavljena bez obzira na opstrukciju pojedinih strana, jer Džaferović kaže da drugog puta nema.

„Nema parcijalnog poštovanja zakona koji važe u BiH“, kazao je Džaferović, izražavajući nadu da pitanje formiranje vlasti na državnom nivou neće trajati dugo, a posebno ne do narednih parlamentarnih izbora 2022. godine te da će se doći do rješenja za izlazak iz ove situacije.

Pojasnio da kod imenovanja novog predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH postoji procedura provjere kandidata, a nakon toga slijedi imenovanje i zato su potrebne dvije sjednice Predsjedništva BiH da bi se ime dostavilo Predstavničkom domu Parlamenta BiH na potvrđivanje.

Budući da je Dodik danas najavio izlazak iz koalicije na državnom nivou, Džaferović je kazao da treba uvijek tragati za rješenjima, ali ono ne smije biti protivno principu vladavine prava.

„Imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i tim pitanjem ne bi trebalo dodatno usložnjavati odnose unutar BiH, za sada ne postoje druge opcije“, podvukao je Džaferović.

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH.

To je saglasno skinuto s dnevnog reda te je posljednično otkazana i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj je trebalo biti razmatrano imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije kojeg je predložio SNSD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije