Džaferović i Berton: Odluka CIK-a u protivna Ustavu FBiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović i Berton: Odluka CIK-a u protivna Ustavu FBiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Berton i Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a.

Razmijenili su mišljenje o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na današnju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Džaferović je upoznao Bertona sa stavom da je odluka CIK-a u suprotnosti sa odredbama Ustava Federacije BiH. Istaknuo je da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Džaferović je izrazio očekivanje da će u konačnici, po upućivanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud BiH naložiti primjenu Popisa iz 1991. godine.

Razgovarano je i formiranju vlasti na svim nivoima i procesima koji će u tom pogledu uslijediti u narednom periodu.

Posebna pažnja posvećena je problemima u oblasti obrazovanja koji se odnose na postojanje „dviju škola pod jednim krovom“. Zajednički je ocijenjeno da se segregacija u svim njenim oblicima mora eliminisati iz obrazovnog procesa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije