Džaferović: Člana Predsjedništva biraju građani, a ne narodi

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Člana Predsjedništva biraju građani, a ne narodi
PrtScr / Šefik Džaferović gostovao u emisiji "Jedan" na BHT-u

Majorizacija bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovina nije moguća i postoji dovoljno mehanizama u postojećem ustavnom sistemu koji je sprečavaju, rekao je u emisiji “Jedan” na BHT1 Šefik Džaferović, koji je osvojio najviše glasova u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Postoje domovi naroda. U Federaciji BiH, gdje Hrvati najvećim dijelom žive zajedno s Bošnjacima, nije moguće donijeti nijednu odluku koja se tiče vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda bez pune saglasnosti delegacije toga naroda u federalnom Domu naroda”, kaže Džaferović.

Dodatno i Ustavni sud Federacije, smatra Džaferović, kontrolira kako bi bila izbjegnuta majorizacija i ta je kontrola vrlo liberalna. Zato se on pita šta uopće znači majorizacija?

Zbog toga što se o majorizaciji govori najčešće zbog izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović pojašnjava da je u tom procesu bilo sve u skladu sa zakonom, jer se kandidat mora etnički izjasniti, ali ga biraju građani, a ne narodi.

“Ne izlaze narodi na izbore, već građani. U protivnom bi bila katastrofa, jer bi došlo do potpune etničke podjele”, smatra Džaferović.

Za BHRT on je rekao da se ovo pitanje uopće ne bi pojavilo u praksi da nije bilo politike Dragana Čovića.

“To je bila politika koja je iritirala građane BiH i ovo što smo dobili je ustvari odgovor građana BiH na ponašanje gospodina Čovića i HDZ-a”, kaže Džaferović.

On ističe da nikada narodi i građani ne mogu biti krivi za situacije kakva se dogodila na izborima u BiH.

“Mogu samo biti odgovorni političari koji ne vode računa o svom ponašanju”, rekao je u intervjuu za BHRT Šefik Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije