Dva vojnika Armije BiH idu u zatvor zbog silovanja maloljetnice u Sarajevu

Fena
Dva vojnika Armije BiH idu u zatvor zbog silovanja maloljetnice u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora.

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), proglašeni su krivim nakon obnovljenog postupka da su 1993. godine silovani zaštićenu svjedokinju “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetnica.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM, javlja BIRN BiH .

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije