Duša Prenja ostala u Wyomingu: Zijah Kurtović poginuo u SAD-u tokom planinarenja

Radiosarajevo.ba
Duša Prenja ostala u Wyomingu: Zijah Kurtović poginuo u SAD-u tokom planinarenja
Foto: Facebook / Zijah Kurtović

Bosanskohercegovački planinar Zijah Kurtović poginuo je u subotu 10. augusta nakon što je doživio tešku alpinističku nesreću na Pingora vrhu u Wyomingu.

Spasličake ekipe pokušavale su nekoliko dana doći do tijela Zijaha Kurtovića, a u toj namjeri uspjeli su tek sinoć. Kurtović je prema riječima ožalošćene porodice poginuo u humanoj misiji, pokušavajući da pronađe pomoć za svog povrijeđenog alpinističkog partnera. Po posljednjim informacijama Zijahov partner uspio je preživjeti.

Zijah Kurtović jedan je od najzaslužnijih što danas na Prenju postoji kuća i odmorište za planinare, a kojih na ovoj planini nema mnogo, na čuvenom Jezercetu. Kuća na Jezercetu uništena je tokom tragičnih ratnih dešavanja u ratu u Bosni i Hercegovini, a nakon rata novca za obnovu nije bilo.

Onda se jednog dana pojavio Zijah i novcem od posljednje plate njegovog sina koji je umro u 25. godini života 2006. godine. Želio je od posljednje plate svog sina napraviti nešto korisno. Uložio je i dodatni novac, a danas planinari iz cijelog svijeta imaju priliku da odmore i predahnu u kući koja se nalazi u očaravajućem ambijentu Planete Prenj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije