Duraković za Radiosarajevo.ba: I u sedam bh. općina je osuđen za teške zločine

E. H.
Duraković za Radiosarajevo.ba: I u sedam bh. općina je osuđen za teške zločine
AA / Ćamil Duraković

Bivši načelnik Općine Srebrenica i žrtva genocida Ćamil Duraković za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je „djelimično zadovoljan ovom presudom u djelu koji se odnosi na visinu kazne“.

„Sad imamo čovjeka koji je osuđen, a pritom je bio broj jedan u toj piramidi odgovornih. Nažalost genocidna ideja nije potvrđena u sedam bh. općina, iako se u presudi govori da nije utvrđena namjera, ali da djelo postoji. Dakle dokazano je da su ta zlodjela činjena i u drugim općinama pored Srebrenice“, naglasio je Duraković.

Dodao je da s aspekta žrtve presuda je zadovoljavajuća.

„Bitno je naglasiti da nije osuđen samo za genocid već i za ostale zločine koji su strašni, od samog zločina protiv čovječnosti, protjerivanja, terorisanja, silovanja... To su teški oblici ratnih zločina, također važno je da Karadžić ima institucionalnu odgovornost jer je bio i predsjednik RS u tom periodu. Poučeni iskustvom prethodnih presuda, nažalost ne očekujemo neke drastične posljedice u BiH“, pojasnio je Duraković.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se presude shvataju kao poruka srpskim političkim opcijama u BiH ali u regionu i da je konačno došlo vrijeme da se prihvate činjenice iz prošlosti i da se budućnost ne može graditi na likovanju ovakvih persona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije