Duraković: Srbima konstitutivnost u FBiH, a Bošnjacima pravo na jezik u RS-u

Fena
Duraković: Srbima konstitutivnost u FBiH, a Bošnjacima pravo na jezik u RS-u
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković
Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković podržao je inicijativu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović za zaštitu konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji BiH.

Duraković je naglasio da Bošnjaci moraju pokazati spremnost da zaštite ravnopravnost svih građana i građanki na cijelom području države Bosne i Hercegovine.

"Prije svega, Srbi su konstitutivni narod u Federaciji, te se štiti ime srpskog jezika i ćirilica. Međutim, moramo se izboriti da se Srbima-povratnicima osigura konstitutivnost u HNK, Kantonu 10, ZHK i SBK, te jednaki mehanizmi zaštite koje imaju Bošnjaci i Hrvati u ovim kantonima", kazao je Duraković.

Tražimo jedinstven sporazum koji će podržati entitetske vlade i skupštine o ustavnim promjenama koje će zaštititi punu konstitutinost Srba u Federaciji, te garantirati zaštitu naziva bosanskog jezika u RS-u", zaključio je Duraković, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije