Duraković: Spremamo tužbu zbog rezultata izbora u Srebrenici

Fena
Duraković: Spremamo tužbu zbog rezultata izbora u Srebrenici
AA / Ćamil Duraković
Kandidat probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je danas u Sarajevu da ne priznaje poraz.

Duraković je naglasio da će njegov pravni tim do srijede pripremiti tužbu na rezultate lokalnih izbora u Srebrenici prema kojima je njegov protukandidat Mladen Grujičić ostvario pobjedu i postao novi načelnik te općine.

Na pres-konferenciji Duraković je naglasio da se protivi toj odluci te da će argumentacijom pokušati osporiti izborni proces u Srebrenici jer, kako je kazao, imaju niz dokaza.

"Insistirat ćemo na brojanju glasova bh. građana koji su glasali putem pošte. Nažalost, dvije hiljade i nešto glasačkih listića pristiglih na taj način i u zakonskom roku, CIK nije uvažio", kazao je.

Insistirat će se i na ponovnom brojanju glasova sa svih biračkih mjesta u Srebrenici jer su, kaže, uočili niz nepravilnosti.   

"Ne prihvaćam poraz, niti to mogu dok se izborni proces ne okonča do kraja. Angažiran je pravni tim, predvođen Nedimom Ademovićem koji će pravno valjano pripremiti našu tužbu", naglasio je.

Grubim kršenjem izbornog procesa smatra i upad Specijalne policije MUP-a RS u prostorije gdje je stajao izborni materijal zbog čega će, naglašava, i tražiti ponovno brojanje. Zaključio je da će se obratiti Apelacionom vijeću Suda BiH ako CIK BiH odbije njegove pritužbe.

"Naš cilj je obezbijediti transparentan izborni proces", poručio je.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas da je, prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka novi načelnik Srebrenice.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije