Ćamil Duraković: Ovi izbori će označiti kraj probosanskih stranaka u RS-u

Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: Ovi izbori će označiti kraj probosanskih stranaka u RS-u
AA / Ćamil Duraković
Lider Pokreta "Odgovor" i kandidat za predsjednika RS-a Ćamil Duraković upozorava da prema trenutnim anketama nijedan probosanski blok ili stranka ne prelaze 3 posto u ovom bh. entitetu.

Duraković upozorava da ovakvi odnosi mogu trajno narušiti političku poziciju Bošnjaka-povratnika u entitetu RS.

"Ovo znači da će u NSRS probosanske stranke osvojiti samo tri mjesta, i to direktna iz Prijedora, Doboja i istočne Bosne. Da ne ulazim u kompleksnu izbornu matematiku - koja se tiče kompenzacionih madnata i garantovanih pozicija u Skupštini. Dakle, biće nas ispod ustavnog minimuma, a četvrto mjesto će uzeti neki nominalni Bošnjak iz DNS-a ili SNSD-a", dodaje Duraković.

"Tada će funkcija potpredsjednika RS-a nastaviti biti protokolarna kao u trenutnom mandatu. Konačno, Bošnjaci će moći računati na slovom i brojem - 13 radnih mjesta u institucijama RS-a, a o političkom utjecaju da ne govorimo", upozorava Duraković.

"Uz planiranu blokadu federalnih institucija od strane HDZ-a, neće biti izdvajanja za povratak, podršku našim privrednicima, udruženjima i inicijativama u RS-u. Egzodus u Federaciju i prema vani će biti masovan. Ko će odgovarati tada za podjele koje su za kratkoročnu političku korist unijeli među Bošnjake", zaključuje Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije