Duraković: Razmotrićemo mogućnost obraćanja sudu u Strazburu

Anadolija
Duraković: Razmotrićemo mogućnost obraćanja sudu u Strazburu
AA / Ćamil Duraković
Bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je danas nakon što je Ustavni sud BiH odbio njegovu apelaciju protiv rješenja Suda BiH, da se odluke suda moraju poštivati.

"Mogu reći da sam, s jedne strane, iznenađen brzinom, mogu reći ekspresnom brzinom odluka u meritumu Ustavnog suda. Oni se uopšte nisu izjasnili po osnovu naše privremene mjere nego su direktno išli na odluku koja također u svom sadržaju objašnjenja uopće nema glavnu argumentaciju naše apelacije, a to je upad specijalnog odreda policije MUP-a Republike Srpske u prostorije gdje je bio izborni materijal tako da su i oni kao i Sud Bosne i Hercegovine izbjegli činjenicu upada policije što je direktno narušavanje izbornog procesa, jer su 20 sati držali izborni materijal pod svojom kontrolom", rekao je Duraković.

Tako da se očito vidi, kako je rekao, iako se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, evidentno da je riječ o političkom uticaju odnosno političkoj odluci suda koja nije gledala u pravnu argumentaciju nego na politički kontekst Srebrenice u odnosima u Bosni i Hercegovini.

"Odluka je donesena, ona je konačna, a mi ćemo razmotriti sa svojim pravnim timom mogućnost obraćanja Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je Duraković.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj redovnoj sjednici Velikog vijeća na kojoj je razmatrano 170 apelacija, odbio je kao neutemeljenu apelaciju Ćamila Durakovića podnesenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 25. oktobra ove godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije