Duraković: Prioritet nam je zajednička lista za Narodnu skupštinu RS

Fena
Duraković: Prioritet nam je zajednička lista za Narodnu skupštinu RS
AA / Ćamil Duraković

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković izjavio je, uoči sastanka koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka koji će sutra biti održan u Srebrenici, da će insistirati na tome da se postigne dogovor o zajedničkoj listi za Narodnu skupštinu RS-a, te da ako nema konsenzusa članova koalicije o tome da li će podržati njega ili Ramiza Salkića za predsjednika/potpredsjednika RS, to pitanje ne mora biti predmet koalicionog sporazuma.

"Pred historijskim smo sporazumumom. Velike napore na tom putu su učinili lideri stranaka, a ostavljen je i prostor za saradnju i komunikaciju s drugima do posljednjeg trenutka. I dalje vjerujem da će se ova grupa širiti, te da će drugi, kad vide snagu ovog dogovora, napraviti iskorak", smatra Duraković.

Naglašava da je od izuzetne važnosti postizanje dogovora o platformi koja je predložena, kao i da je bitno da svi budu na jednoj strani.

"Drugi prioritet je zajednička lista jer se s dobrim rezultatom u NSRS-u borimo za promjenu vlasti. Treća stvar je podrška zajedničkom kandidatu za predsjednika/potpredsjednika RS-a. S obzirom na to da postoje različita mišljenja između dvije istaknute kandidature, moje i Salkića, spreman sam da koalicija nema zajedničkog kandidata, te da ne stoji razlika između nas dvojice na putu sporazuma", poručuje Duraković.

Smatra da je važno da javnost zna koji su uslovi vođenja politike u okviru platforme.

"Zakon o statusu službenih jezika i jezika nacionalnih manjina u entitetu RS te uvođenje povjerenika za izvještavanje o pravima i uključivanju nevećinskih etničkih, vjerskih i jezičkih zajednica u RS-u, temeljne su osnove zaštite našeg identiteta i prava, na čemu ćemo insistirati u svim budućim pregovorima s SNSD-om i SZP-om", ističe Duraković.

Precizira da će se zalagati da takozvani "garantovani minimum", na način da se za sve konstitutivne narode omogući barem jedno mjesto u predstavničkim tijelima općina gdje ih po popisu ima više od jedan posto.

Također, mišljenja je da je to univerzalna politika koju treba primijeniti i u Federaciji BiH.

"Postignut je dogovor o uspostavi obaveze institucija da izvještavaju o strukturi zaposlenih u skladu s članom 97. Ustava RS, također novom sistemu obaveznog izdvajanja za povratak, uspostavi centra za informativno-pravnu pomoć zastupnicima, insistiranje na imenovanju nestranačkog ministra prosvjete i kulture koji će provesti reformu obrazovanja, zagovaranju novih politika u procesu suočavanja s prošlošću i prekidu prakse negiranja genocida", zaključio je Duraković.

Na sastanku koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, koji će biti održan sutra u Srebrenici bit će, kako je ranije najavljeno, predstavljena platforma ovih stranaka o zajedničkom nastupu na izborima u entitetu RS.

Predsjedavajući koordinacinog tijela bh. stranaka Edin Ramić (SDA) izjavio je ranije da se platforma odnosi na zajedničko političko djelovanje u mandatnom periodu od 2018. do 2022. godine na području RS-a te da je postignut visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama.

Kako je naveo, platforma precizira da će zastupati univerzalne vrijednosti definirane ustavom, borbu protiv diskiminacije te se zalagati za prava Bošnjaka i Hrvata na prostoru entiteta RS. Upućen je poziv i drugim političkim subjektima koje, kako je rekao, baštine iste vrijednosti kako bi se napravio tzv. treći blok na prostoru entiteta RS, čime bi osnažili svoje političko djelovanje i u Narodnoj skupštini RS-a i parlamentu BiH, štiteći interese povratnika, prava na maternji jezik i zastupljenost u institucijama vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije