Duraković: Ovo je direktna diskriminacija Bošnjaka, samo još da nas počnu ubijati

Radiosarajevo.ba
Duraković: Ovo je direktna diskriminacija Bošnjaka, samo još da nas počnu ubijati
AA / Ćamil Duraković

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković gostujući u emisiji N1televizije izjavio je da djeca u Srebrenici nisu povratnici, jer su oni rođeni u tom entitetu i svoji su na svom.

Ovo je kazao komentarišući fotografiju koja se proširila društvenim mrežama, a na kojoj se vidi grupa učenika koji su se slikali sa četničkim obilježjima tokom proslave krsne slave Svetog Save u jednoj osnovnoj školi u Srebrenici.

Dragan Bursać / Četnik Sava, školska slava

„Mi živimo tamo dugo godina i većina naše djece su rođena tamo u tom entitetu i oni nisu povratnici oni su svoji na svom. Međutim kad se ovako nešto desi djeci, svi se mi zapitamo šta dalje. Najmanje su odgovorna ovdje djeca, jer je riječ o sistemu koji želi da odgaja tako djecu. Međutim biti četnik i biti Srbin nije jedno te isto, ne možemo jedni druge varati i kazati da ne znamo šta je Ravnogorski pokret radio u ratovima. Ali neko to želi upakovati u srpsku tradiciju, ali to nije tradicija. Šajkača i sva ta obilježja ne pripadaju školi niti toj krsnoj slavi“, mišljenja je Duraković.

Prema njegovim riječima, teško je nešto drugačije očekivati ako djeca svakodnevno gledaju takve stvari i vide da se fakultetima daju nazivi po ljudima poput Radovana Karadžića.

„Političko stanje u BiH se reflektuje na našu djecu, a dobro je da se reaguje. Ja svojoj kćerci moram objašnjavati šta su tri prsta, šta su četnici... Moram objašnjavati da su četnici ubili njene najbliže... Jako je senzibilno o ovom polemisati, a bit je zakonska regulativa. Ovo je direktna diskriminacija Bošnjaka, samo još da nas počnu ubijati. Roditelji su ti koji će djecu odgajati na način na koji misle, ali politički stres definira i kako će ti roditelji odgajati svoju djecu“, naglasio je Duraković.

Srebrenica: Djeca veličala četnike u školskoj učionici!

Ovom prilikom istakao je da se radi o ozbiljnim porukama, te da BiH čeka nesigurna budućnost.

„Svašta sam preživio, ali ovo je jedan od najfrapantnijih događaja koje sam doživio. Djeca nisu ovo smislila, oni su odgojeni da misle da je to uredu. Hajmo izbjeći neke stvari za koje znamo da historijski nisu dobre za naše narode“, poručio je Duraković.

Odogavarajući na pitanje o najavljenom sastanku roditelja srebreničke djece, Duraković je kazao da roditeljima nedaju da se formira školski odbor jer zna da bi Bošnjaci imali većinu.

„Nadležno entitetsko ministarstvo krši zakon tog entiteta. Ja svoje dijete ne mogu slati u takav ambijent, da ima takve drugare koji će ih sutra početi da tuku jer su Bošnjaci. Večeras roditelji mogu odlučiti da ne šalju djecu u škole, ali mi ćemo uraditi sve da naša djeca imaju normalno obrazovanje“, zaključio je Duraković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije