Duraković: Državni prioritet je članstvo BiH u NATO-u

Fena
Duraković: Državni prioritet je članstvo BiH u NATO-u
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković
Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković u današnjem saopćenju za javnost ukazao je da je članstvo BiH u NATO-u državni prioritet i da je nužno da BiH što prije dobije pozivnicu.

U tom kontekstu, Duraković ističe da su "SNSD-ovi lideri potpisivali ključne odluke u vezi s NATO integracijama", te ga, kako kaže, čudi amnezija koju ima SNSD -e po ovom pitanju.

"Nikola Špirić je 2005. potpisao, a SNSD-e izglasao i potvrdio Zakon o odbrani BiH. Nebojša Radmanović je na sjednici NATO-a 2006. potpisao pristup naše zemlje Partnerstvu za mir. Špirić je potpisao dopise kojim se intenzivira dijalog NATO-BiH. Radmanović je 2009. potpisao formalni zahtjev za pokretanje Akcionog plana za pristupanje NATO paktu. Kako to, da kada su na državnoj vlasti, SNSD igra za NATO, a kada nisu - igraju za Sputnik", pita se Duraković.

Smatra da se Savez za promjene mora jasno odrediti da li su za NATO.

"Ne znam zašto bi iko ovaj blok podržao ako nisu jasno određeni kao nosioci nove politike. Isto tako, ta nova politika će morati priznati bosanski jezik, otvoriti vrata institucija i nastaviti proces suočavanja s prošlošću. Nikada više se bošnjački glasovi neće kao sitan kusur brojati - i na njih se gledati samo kada se između dva kandidata bude lomila podrška za Predsjedništvo", zaključio je Duraković, navedeno je u saopćenju Pokreta "Odgovor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije