Duraković: Ako ne bude probosanske koalicije u RS-u, neće biti promjena nigdje

Fena
Duraković: Ako ne bude probosanske koalicije u RS-u, neće biti promjena nigdje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković
Iz pokreta "Odgovor" upozorili su da su posljednje konsultacije dva srpska bloka u Narodnoj skupštini RS-a potvrda politike isključivosti i nacionalističke doktrine koja diskriminiše predstavnike nesrpskih zajednica u tom bh. entitetu.

Lider pokreta Ćamil Duraković rekao je da se u entitetu Republika Srpska otvoreno gaze prava Bošnjaka i Hrvata jer ih je svega jedan posto zaposlenih u institucijama, budžetska davanja za nesrpske zajednice su manja od jedan posto, te da se u obrazovanju otvoreno provodi politika asimilacije i diskriminacije.

"Stanje je alarmantno i nije riječ o privremenoj krizi, već o trajnoj politici apartheida koju niko ne sankcioniše", kazao je Duraković.

Dodao je da u Federaciji postoje slične tendencije kod nekih politika, ali bi masa stvari koja se u RS-u otvoreno dešava - način govora na javnom servisu, negiranje zločina kroz institucije, privilegovani status jedne crkve/vjerske zajednice, maćehinski odnos prema povratnicima, u Sarajevu ili Mostaru smatrala sramotnom i barem bi neko progovorio o tome.

"U RS-u se o tome šuti, nema hrabrih građanskih glasova ni političke organizacije koja je nepovratnička, a koja bi govorila istinu o tome", rekao je Duraković.

Istakao je da mnogi smatraju da bi za PDP ili NDP, ili neke druge navodno progresivne struje u RS-u, bila "politička smrt" iskreno brinuti i raditi za poboljšanje statusa bošnjačke ili hrvatske zajednice, ali da on, naprotiv, vjeruje da tamo ima 10 posto građana koji zajedno sa Bošnjacima-povratnicima žele graditi novo društvo i obnoviti povjerenje, saopćeno je iz pokreta "Odgovor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije