Dunović traži ocjenu ustavnosti Prostornog plana "Koridor Vc"

Radiosarajevo.ba
Dunović traži ocjenu ustavnosti Prostornog plana "Koridor Vc"
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović predao je danas Ustavnom sudu FBiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH „Autocesta na Koridoru Vc“ za period 2008-2028.

Prostorni plan, koji su usvojili oba doma Federalnog parlamenta predstavlja osnov za nastavak gradnje autoputa na Koridoru Vc.

Potpredsjednik Dunović je mišljenja da su prekršeni poslovnici oba doma Parlamenta FBiH prilikom usvajanja navedenog Prostornog plana.

"Planom je predviđena gradnja Koridora Vc preko povratničkih naselja u okolini Mostara, čemu je otvoreno protivljenje potpisivanjem peticije izrazilo i preko 1 200 građana tog područja. Ujedno, Plan definira gradnju Koridora Vc i preko perspektivne vojne imovine, kojom je proglašen aerodrom Ortiješ kod Mostara odlukom Predsjedništva BiH", kaže se u saopćenju iz njegovog kabineta. 

Konačnu odluku o usklađenosti Prostornog plana sa Ustavom Federacije BiH donijet će Ustavni sud FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije