Dunović stao uz freelancere i obratio se Ustavnom sudu FBiH

Radiosarajevo.ba
Dunović stao uz freelancere i obratio se Ustavnom sudu FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milan Dunović

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obratio se Ustavnom sudu Federacije BiH, zbog sumnje u ustavnost postupaka koje je Porezna uprava Federacije BiH napravila u julu 2018. godine.

Naime, Porezna uprava je Javnim pozivom od 12.07.2018. godine pozvala građane, koji prihode ostvaruju iz inostranstva (tzv. freelanceri) da plate porez na tako ostvaren prihod, i to tri godine unazad. Porezna uprava je, dakle, Pozivom tražila naplatu poreza za period 2015-2017. godina, na osnovu Pravilnika usvojenog 2018. godine.

Zakon o porezu na dohodak FBiH donesen 2008. godine propisuje obavezu plaćanja poreza na dohodak (prihod) i u navedenom slučaju, međutim bilo je neophodno da nadležni organi donesu i usklade provedbene akte na vrijeme.

Potpredsjednik Dunović smatra je donošenjem provedbenih akata na ovaj način došlo do propisivanja retroaktivne naplate potraživanja, što za posljedicu ima pravnu nesigurnost, a mladim ljudima koji samostalno zarađuju za život na inovativan način šalje se destimulativna poruka da njihov već ostvareni prihod i imovina mogu biti retroaktivno umanjeni na račun Porezne uprave.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije