Dunović i Mahmutbegović zaprijetili CIK-u BiH

Radiosarajevo.ba
Dunović i Mahmutbegović zaprijetili CIK-u BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milan Dunović

Primjenjivanje rezultata popis iz 2013. godine u distribuciji delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH je protivno Ustavu FBiH, navodi se zajedničkom pismu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK).

„Ustav FBiH predviđa proporcionalnu zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navodi se u pismu.

Dodaje se da Ustav FBiH u članu IV A. 2. čl. 8. izričito propisuje da je broj delegata koji se bira za Dom naroda Parlamenta FBiH u svakom kantonu proporcionalan nacionalnoj strukturi stanovništva, te da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona, koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

„Ukoliko bi se donijela takva odluka, kojom bi se raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vršila po popisu iz 2013. godine, onda bi se CIK protivpravno stavio u ulogu tumača provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je, međutim, u isključivoj nadležnosti Visokog predstavnika i Parlamentarne skupštine BiH“, naglasili su potpredsjednici FBiH.

Prema njihovom mišljenju svi izračuni moraju uzeti broj stanovništva prema popisu iz 1991. godine, u koji spadaju i sadašnja izbjegla i raseljena lica, do potpune provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Svako drugo rješenje, koje bi poništilo ove imperativne norme Ustava FBiH, bilo bi čin rušenja ustavnog poretka Federacije, te ukoliko CIK donese akt koji bi bio u neskladu sa Ustavom, bit ćemo primorani preduzeti mjere u cilju zaštite istog“, zaključeno je u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije