Dunović: Da li su Bradara i Mušić zloupotrijebili položaj

Radiosarajevo.ba
Dunović: Da li su Bradara i Mušić zloupotrijebili položaj
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović oglasio se saopćenjem za javnost nakon što je Ustavni sud FBiH odbio zahtjev Parlamenta u vezi sa protuustavno proglašenim Zakonom o stečajnom postupku.

„Navedeno rješenje ponovo je potvrdilo koje granice besmisla uspijeva dotaći izopačena logika vladajuće većine. Osjećam potpunu zgroženost nedostatkom i minimuma empatije za obespravljene radnike i želim naglasiti – Zakon o stečajnom postupku, na osnovu mog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti, proglašen je neustavnim, tačnije neustavni su članovi 33 i 40. Presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 23.03.2016. godine je konačna i obavezujuća, a njenim donošenjem stavljena je tačka na kršenje radničkih prava u Federaciji BiH", kaže se, između ostalgo, u njegovom saopćenju.

Dunović dodaje "neka javnost zna - da se nastave kršiti radnička prava, te da se namjerno odgodi primjena konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda, pobrinuli su se predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić iz SDA i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ-a".

"Oni su, bez znanja zastupnika i delegata, a u ime Parlamenta Federacije BiH uputili Zahtjev za preispitivanje Presude Ustavnog suda Federacije BiH. A znali su, vrlo dobro su znali da je Zakon neustavan. Nisu imali nikakve nove činjenice zbog kojih se presuda mogla dovesti u pitanje", istaknuo je potpredsjednik FBiH.

On se u saopćenju pita "da li su Mušić i Bradara zloupotrijebili položaj ili „samo“ prekršili Ustav, ili su, onako galantno kako samo oni to znaju, uradili oboje, to je tema za detaljnu analizu, te utvrđivanje odgovornosti od nadležnih institucija".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije