Dunja Mijatović izabrana za povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović izabrana za povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe
Arhiv / Dunja Mijatović
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope danas su izabrali novu povjerenicu za ljudska prava, a to je Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine.

Ovu dužnost preuzet će 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava neovisna je i nepristrasna institucija koju je Vijeće Europe uspostavilo 1999. godine s ciljem promidžbe svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Europe.

Inače, Mijatović je ekspertica za ljudska prava i medijske politike i jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Mijatović je stručnjakinja iz oblasti regulacije medija i medijskih sloboda, a  u periodu od 2010 do 2016 bila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija, sa sjedištem u Beču. 

Za vrijeme mandata, kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OSCE, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promovisanju njihove sigurnosti.

Za svoj rad nagrađena je Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije