Đulić o spomeniku Draži Mihailoviću: Ovo je sunovrat, vrijeme je za akciju!

F. V.
Đulić o spomeniku Draži Mihailoviću: Ovo je sunovrat, vrijeme je za akciju!
Foto: hercegTV / Spomenik u Bileći

 Predsjednik SABNORA-a BiH Sead Đulić u izjavi za Radiosarajevo.ba žestoko je reagirao na današnje sramno otkrivanje i osveštavanje spomenik četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, djelo vajara Milivoja Bokića.

Spomenik kojeg su otkrili autor Bokić i Radomir Babić, brat komandanta graničnog bataljona bilećke četničke brigade, još je jedan primjer poraza antifašizma u Bosni i Hercegovini.

"Današnje otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u Bileći je daljnji sunovrat bosanskohercegovačkog društva i bosanskohercegovačke politike. Reakcije, ako ih je i bilo su blage, preblage, tek da ne bude šutnja. Draža Mihailović je suđeni i osuđeni ratni zločinac iza čijeg ratnog pohoda su ostale desetine hiljada ubijenih građana i ove zemlje. Ako to jeste tako, a jeste, onda niko nema pravo na nedjelovanje, jer u ovom slučaju nedjelovanje je suučesništvo. Rehabilitacija ovog ratnog zločinca u susjednoj državi nas u Bosni i Hercegovini ne obavezuje. Ali, nas zato obavezuju brojne žrtve njegovih četničkih hordi na beskompromisno djelovanje i korištenje svih zakonskih mogućnosti da se ovakve stvari spriječe, a akteri danas sankcionišu", poručio je Đulić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava saznanje da ove aktivnosti u Bileći nisu mogle biti realizirane bez podrške i odobrenja lokalnih organa vlasti, te šutnju, koja jeste odobravanje, entiteta.

"Očekivao sam reakciju, bilo kakvu, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer na dnevnoj bazi komentariše mnoge stvari, ali i on šuti. Da li to znači da i on daje podršku otkrivanju spomenika fašističkom vođi iz Drugog svjetskog rata? Ako to jeste tako, onda onda mi građani nemamo nikakvog razloga da ga kao prvog među jednakima poštujemo. A kad građani ne poštuju Predsjednika države i djeca znaju gdje smo. Izgleda da je jedina mogućnost koja je ostala za spas svih nas da mi, građani, svoju sudbinu konačno uzmemo u svoje ruke. Svi su nas izdali i svi sa svima koketiraju zbog komada vlasti. Bosanci i Hercegovci: Akcija", zaključio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije