Državni poslanik objavio: Znate li kolika je plata guvernera Centralne banke?

9
Radiosarajevo.ba
Državni poslanik objavio: Znate li kolika je plata guvernera Centralne banke?
Foto: Naša stranka/ Fena / Arnaut/ Softić

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Damir Arnaut objavio je danas iznose plata pojedinih funkcionera na državnom nivou.

Prema ovim podacima, guverner Centralna banke BiH Senad Softić svaki mjesec dobiva neto platu od 8.025 KM! Prema Arnautu, ovo najveća je u javnom sektoru BiH.

Napomenimo i da se radi o neto plata, dakle, u ove iznose nije uračunat topli obrok i minuli rad.

Zatim slijedi predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević sa platom od 6.117 KM.

Sudije Ustavnog suda BiH dobivaju nešto više od 5.000 KM, kao i predsjednik Suda BiH.

Članovi Predsjedništva imaju platu od 4.756 KM, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH nešto više od 4.000 KM, te poslanici 3.995 KM.

Damir Arnaut je uz ove iznose prokomentarisao riječima:

"Š’a je radila banka? CBBH tvrdi 'nepovoljno stanje' na tržištima krivo za pad dobiti 62% u Softićevom mandatu. A te nepovoljnosti ga nisu motivisale da ne uhljebljuje ili da sebi smanji platu koja je najveća u BiH javnom sektoru".

Istovremeno, Naša stranka je danas tražila ostavku guvernera Centralne banke BiH Senada Softića zbog, kako navode, "katastrofalnih rezultata".

“Uzimajući u obzir izuzetno loše rezultate rada aktuelnog guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, koji su izašli na vidjelo tokom parlamentarnog razmatranja izvještaja ove institucije od strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu, Naša stranka pozvala je Predsjedništvo BiH da na ovu zahtjevnu funkciju imenuje zvaničnika koji će istu obavljati na kompetentan, odgovoran i transparentan način”, navodi se u saopćenju.

Kažu da je prosječna godišnja dobit CBBH u petogodišnjem periodu koji je prethodio Softićevom mandatu (2011-2015) iznosila je 35 miliona KM i niti u jednoj od navedenih godina nije pala ispod 30 miliona.

“Već u prvoj punoj godini Softićevog mandata, dobit je pala na 14 miliona KM, te je, osim djelomičnog rasta u 2019. uzrokovanog prodajom vrijednosnih papira, nastavila padati u svakoj narednoj godini. U 2018. dobit je pala na samo osam miliona, u prošloj i ispod tog iznosa, te prosječna godišnja dobit u Softićevom mandatu iznosi tek 13 miliona KM”, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije