Otkrivamo: Kako je novac iz rezerve potrošen na plaće funkcionera

B. T.
Otkrivamo: Kako je novac iz rezerve potrošen na plaće funkcionera
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Na prijedlog Ministarstva pravde, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na nedavnoj telefonskoj sjednici odobrilo je sredstva iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH u iznosu od 53.500 KM.

Novac je namijenjen su za troškove rada Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara za period oktobar - decembar 2019. godine, a raspoređuju se u budžet Ministarstva pravde.

Od ovog iznosa, za bruto plaće i naknade izdvojeno je 45.000 KM, za naknade troškova zaposlenih 6.500 KM te po 1.000 maraka za telefonske i poštanske usluge, odnosno nabavku materijala.

S obzirom na to da nije uobičajena praksa da se sredstva iz tekuće rezereve odobravaju za plaće zaposlenih u institucijama, u Ministarstvu pravde BiH zatražili smo pojašnjenje za ovu iznimku.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno, sredstva su odobrena zbog toga što nije na vrijeme usvojen budžet za 2019. godinu, te su se institucije tokom skoro cijele godine financirale po odlukama o privremenom financiranju institucija BiH.

Odluke su se, podsjećaju u Ministarstvu, donosile za svaki kvartal 2019. godine u visini 1/4 sredstava odobrenih za financiranje institucija u godini ranije.

„Kako u budžetu za 2018. godinu nisu bila predviđena sredstva za rad Žalbenog vijeća, a Vijeće ministara BiH je polovinom augusta 2019. godine imenovalo vršitelje dužnosti članova Žalbenog vijeća, neophodno je bilo osigurati sredstva tekuće rezerve za rad članova Žalbenog vijeća u 2019. godini“, objašnjavaju iz Ministarstva pravde BiH.

Žalbeno vijeće zaduženo je za rješavanje po žalbi u drugostepenom upravnom postupku, kao tijelo Vijeća ministara BiH, sa svojstvom pravne osobe. Za članove Vijeća, na mandatni period od četiri godine imenovani su Dalibor Matić, Mirela Pelidija i Bojan Vuković.

Ime Mirele Pelidije u medijima se ranije spominjalo kao sporno tokom njenog imenovanja za zamjenicu federalne pravobraniteljice, na prijedlog federalnog premijera Fadila Novalića. Pelidija, kako je pisano 2017, dolazi iz Gradačca, kao i premijer Novalić, radila je u firmama u kojima je on bio rukovodilac, a njen suprug izvjesno vrijeme je bio zaposlen u Novalićevom kabinetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije