Državljanstva BiH odreklo se 16.708 građana u zadnje četiri godine

Radiosarajevo.ba
Državljanstva BiH odreklo se 16.708 građana u zadnje četiri godine
Foto: RAS Srbija / Gužve ispred Konzulata Slovenije u Banja Luci

Samo u posljednje četiri godine državljanstva BiH se odreklo 16.708 građana, a oni su za to platili skoro 10 miliona KM takse, jer u BiH se čak i za odlazak plaća danak administraciji.

Da bi postali državljani Njemačke, Austrije, Norveške, ili neke druge zemlje, građani BiH treba da plate taksu od 800 KM, za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, piše SrpskaInfo.

Nešto jeftinije prolaze oni koji "ispis iz BiH" traže kako bi postali državljani neke od zemalja bivše Jugoslavije, jer je u takvom slučaju taksa 200 KM.

Ipak, tih je slučajeva relativno malo, pogotovo zato što sa Hrvatskom i Srbijom BiH ima sporazum o dvojnom državljanstvu.

Ako se postupak vodi putem diplomatsko konzularne mreže u inostranstvu, dodatno se, uz osnovnu, plaća i konzularna taksa.

Kako je ranije za Srpskainfo potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, građani se najčešće odriču državljanstva da bi postali državljani Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske ili Češke.

Od završetka rata do kraja prošle godine državljanstva BiH se odreklo oko 83.700 građana, potvrđeno je u ovom ministarstvu.

Dakle, čitav jedan grad ljudi, skoro jednak veličini Prijedora, BiH je izgubila zauvijek, čak i administrativno, a gubitak je još veći, ako se zna da će i njihovi potomci biti državljani neke druge zemlje.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije