Društvo novinara BiH osudilo napad na reportere u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Društvo novinara BiH osudilo napad na reportere u Sarajevu
Foto: Ivan Šebalj/Faktor.ba / Nemile slike iz Sarajeva
Upravni odbor Društva novinara BiH osudio je napad na snimatelja Al Jazeere Balkans i fotoreportera portala Klix.ba tokom protesta veterana u centru Sarajeva.

"Upravni odbor društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans tokom današnjih demonstracija grupe demobilisanih boraca u centru Sarajeva. Prema informacijama kojima raspolažemo, fotoreporter portala Klix.ba je primljen u Dom zdravlja zbog lakših povreda koje je zadobio", saopćeno je iz Društva novinara BiH.

"Ovom prilikom bismo istakli ponašanje kolege Mirsada Bukvića s Al Jazeere koji je nesebično i hrabro pružio pomoć kolegi s portala Klix.ba. Da ironija bude veća, Bukvić je bio maloljetni borac Armije RBiH", dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor Društva novinara BiH zatražio je sankcije za napadače: "Najoštrije osuđujemo ovaj čin. Imamo snimke i fotografije napadača i apelujemo na organe unutrašnjih poslova da ih privedu i kazne."

"Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo", stoji u saopćenju.

Podsjećamo, u Sarajevu su se danas održavali protesti bivših boraca Armije BiH i HVO-a, na kojima su fizički napadnuti reporteri portala Klix.ba i Al Jazeere.

I dok zaslužena prava istinskih boraca treba podržati, za ovakve ispade nema mjesta, i to treba apsolutno osuditi.

Doznaje se kako je reportera Klixa prvo napala demobilisana borkinja i pjevačica Esma Turulja iz Sarajeva, koja je, u pratnji grupe bivših boraca, na reportera nasrnula i metalnom šipkom.

Turulja je prvo tražila od reportera da prestane fotografirati, a onda je zatražila i da joj se preda fotoaparat. Reporter nije pristao i onda su ga napali.

Turulja ga je pokušala udariti metalnom šipkom, no zaštitio ga je kolega s Al Jazeerekoji je zadobio povredu ruke. Obojica su, srećom, stabilno.

Vrijedi naglasiti i da je snimatelj sa Al Jazeere također bivši, maloljetni borac Armije BiH, pa se komentari na društvenim mrežama, s pravom, mogu sumirati u ove rečenice: "Zar se može veći borac biti? Zar na njega da udariš?"

Policija je intervenisala i u toku je istraga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije